Polydan handler om samliv, følelser og seksualitet, om nogle alternativer til det monogame parforhold: Polyamory eller Polyamori.

Polyamory er en samlivsform (“lovestyle”), hvor mænd og kvinder åbent og ærligt har følelsesmæssige/seksuelle forhold til mere end én. I Danmark mest kendt som åbne eller ikke-monogame forhold.

Der findes ikke én bestemt poly-opskrift – der er nok lige så mange måder at leve i åbne forhold på som der er mennesker. Så derfor handler disse sider om nogle få, men vigtige ting, der adskiller Polyamory fra andre måder at leve på.

Den eneste – men klippefaste – grænse går her: Dette handler ikke om forhold, som holdes hemmelige for nogle af de involverede. Alle i et poly-forhold ved, hvad der foregår mellem de andre. I modsat fald er der tale om almindelig utroskab.

For nogle mennesker føles polyamory mere rigtigt og ægte end de “normale” monogame forhold, men da det går stik imod al moral, tradition og kultur, er det stadig meget tabu i vores kultur. (Derfor finder du heller ingen navne her, vi kommunikerer via mailinglisten).

Polyamory er ikke bare det modsatte af monogami. Det har intet at gøre med at bedrage hinanden eller at bolle til højre og venstre. At bedrage hinanden betyder at man er uærlig og lever på en løgn. Som poly er man netop ikke “utro” – man er ærlig omkring sine følelser og ved derfor hvor man har hinanden. Det skaber ægte tryghed.

Polyamory betyder altså ikke, at man hopper i kanen med hvem som helst. Poly’er er lige så kritiske som alle andre, de foretrækker bare at bruge deres energi på parallelle forhold i stedet for at skifte kæresterne ud.

At skabe og vedligeholde et poly-forhold kræver tværtimod total ærlighed – og en masse arbejde. Især ærlig og tydelig kommunikation.

Alt dette lyder måske meget smukt og spændende, men hvem kan leve op til det?

Flere og flere forsøger. Og som med alt andet bliver man bedre til det, hvis man øver sig. Men det er da svært – man får intet forærende her i livet, og vi er alle opdraget til at leve med én partner og aldrig være sammen med andre seksuelt. Hvem kan leve op til de idealer…?

Polyamory er ingen “religion” der skal omvende andre – vi mener blot at denne måde at leve på bør respekteres på lige fod med det monogame forhold.

Ordene er endnu ikke oversat til dansk, derfor må vi indtil videre bruge de amerikanske udtryk. Det er også lidt praktisk, hvis man vil finde flere informationer, idet 95 procent af dem stammer fra USA.

Udtrykket “polygami” duer ikke, fordi det faktisk kun betyder, at en mand kan have flere koner! Derimod er polyamory en livsstil, der stiller mænd og kvinder lige. I daglig tale kalder mange sig dog bare polyer og taler om at leve i poly-forhold.

Reklamer
%d bloggers like this: